Colicii- ce sunt, simptome si remedii
Iti aduci bebelusul acasa si pentru cateva saptamani ramai impresionat de comportamentul sau, de cat de bine se hraneste, doarme, chiar daca rareori plange, ca orice alt nou-nascut. Insa intr-o zi, dupa o perioada, izbucneste in plans si strigate si isi strange pumnii, isi misca piciorusele in continuu si prin fata rosie si nefericita va transmite ca ceva chiar nu este in regula. Orice ati face, nu va puteti linsiti bebelusul, iar aceste episoade se repeta in fiecare noapte, aproximativ la aceeasi ora si pare ca nu se mai termina. Bun-venit in lumea colicilor!
Adevarul este ca toti bebelusii plang, altfel nu ar putea sa trasmita ca au nevoie de ceva. Voi, ca parinti, aveti rolul de a va da seama ce ii lipseste si de a-i oferi ulterior tot ajutorul de care are nevoie. Dar cand vine vorba de colici, plansul apare din senin si aparent, nu are un remediu.
Colicii nu au legatura cu problema medicala si nici nu sunt un diagnostic, de aceea cand acestia apar, trebuie doar sa faceti tot posibilul sa linistiti bebelusul cu plimbari indelugante in brate, prin casa. Colicii sunt intalniti la 1 din 5 sugari, iar cand apar, lacrimile bebelusului pot dura si 3 ore, de cateva ori pe saptamana, durand aproximativ 3 saptamani.
Cum va dati seama ca bebelusul plange din cauza colicilor?
In primul rand, in fiecare zi se intampla la aproximativ aceeasi ora, fara motiv, in sensul ca bebelusul a fost hranit, are scutecul curat si este odihnit. De asemenea, isi misca foarte mult mainile si picioarele si isi tine pumnii stransi. Alimentatia si somnul vor fi perturbate de plans, el va cere lapte matern, insa tot el in va refuza imediat.
Diferenta dintre plansul obisnuit si cel cauzat de colici nu exista neaparat, insa cu cat va veti cunoaste bebelusul mai bine si spiritul matern vi se va dezvolata, cu atat veti observa si diferentele, cu siguranta.
Este important ca voi sa va pastrati calmul odata cu aparitia colicilor. Chiar daca simtiti ca nimic nu il va linisti, creati un mediu relaxant pentru acesta, vorbiti-i cu calm si eliminati din jur orice alt zgomot care l-ar putea agita si mai tare, ori vizitele celorlalte persoane, care nu vor face altceva decat sa va perturbe si pe voi, dar si pe bebelus.