Anxietatea celor mici
Dezvolatarea copilului presupune anumite schimbari psihologice, emotionale, dar si biologice, avand loc inca de la nastere si pana la sfarsitul adolescentei. Cu totii dorim ca micutii nostri sa fie fericiti, increzatori si sa devina niste oameni buni si iubitori si credem cu tarie ca se va si intampla. Insa asta nu inseamna ca nu suntem ingrijorati si nu ne punem semne de intrebare cu privire la cum se va descurca atunci cand va merge la gradinita, daca va tine pasul cu copiii de varsta lui ori daca va reusi sa se integreze.
Cel mic trebuie acceptat asa cum este
Este greu sa ramaneti mereu calmi, dar trebuie sa tineti minte ca fiecare copil este „normal” in felul sau la varste fragede. Unii copii de 2 ani sunt capabili sa se faca intelesi, sa poarte scurte conversatii, in timp ce altii de aceeasi varsta, abia ca reusesc sa lege doua cuvinte. Altii mergeau la 10 luni, iar acum se joaca cu mingea, iar unii abia ca fac primii pasi.
Doar pentru ca un copil s-a dezvoltat mai repede, nu inseamna ca va fi in continuare primul si la 5 sau 8 ani. Este important ca parintii sa nu il compare pe cel mic cu ceilalti colegi sau prieteni, deoarece niciodata acesta nu trebuie sa se simta inferior altui copil de varsta sa. Intr-adevar, trebuie sa va doriti ce este mai bun pentru copilul vostru si de asemenea, performante din partea lui, insa acestea au legatura doar cu el, vor avea loc la timpul lor, fara nicio legatura cu ceea ce se intampla cu alti copii.
Cand copilul se confrunta cu probleme atunci cand vine vorba de integrarea unui grup, fie cel de prieteni sau cel de la gradinita, respectiv scoala, el risca sa dezvolte anxietatea. Cauzele anxietatii sunt multiple, una dintre ele fiind chiar neincrederea de sine. Inca de mici, trebuie sa ii ajutati pe copii sa capete curaj si incredere, pentru a fi pregatit pentru experiente viitoare.
O alta cauza a aparitiei anxietatii este teama de socializare, insa care are la baza tot lipsa increderii. De asemenea, schimbarile majore din viata sa, problemele din familie, teama de esec, de a nu rade colegii, ori ca nu va intelege materiile de la scoala, il impiedica pe cel mic sa dezvolte capacitati de socializare si integrare.