Purtarea ergonomica si transportarea bebelusului
Purtarea bebelusului consta in transportarea acestuia cu ajutorul unui sistem special creat. Utilizata adecvat, purtarea reprezinta o metoda simpla si confortabila de transport al bebelusului care favorizeaza buna dezvoltare a acestuia. De asemenea, aceasta permite parintelui sa aiba mainile libere pentru a realiza alte activitati, continuand in acelasi timp sa raspunda nevoilor copilului in permanenta.
Aceasta tehnica prezinta numeroase avantaje atat pentru mama, cat si pentru copil, cu conditia sa fie respectate cateva reguli esentiale, iar sistemele de purtare sa fie unele potrivite, care sa ii ofere copilului pozitia corecta. In sens contrar, acestea ar putea face mai mult rau copilului.
Pentru bebelus, avantajele sunt numeroase. In primul rand, acestea ajuta la facilitarea digestiei, pentru ca bebelusul se afla in pozitie verticala, la evitarea refluxului si la diminuarea disconfortului creat de colici. De asemenea, purtarea corecta a bebelusului faciliteaza formarea unei legaturi emotionale puternice – gesturile si privirile afectuoase in timpul purtarii stimuleaza producerea oxitocinei. Un hormon care contribuie la dezvoltarea emotionala. Mai mult decat atat, purtatul ajuta parintele sa raspunda mai repede nevoilor pe care le are bebelusul, ceea ce este iarasi benefic pentru dezvoltarea sa emotionala.
Purtatul ergonomic al bebelusului ii ofera acestuia o stare de confort, dat fiind ca asigura o apropiere mai mare de parintele sau.
Bebelusul poate auzi mai de aproape vocea tatalui sau a mamei sau ii poate vedea fata si simti respiratia ori bataile inimii. Marele avantaj il reprezinta faptul ca aceasta apropiere se poate realiza pe deplin la copiii mici, chiar si la prematuri, cu ajutorul unor esarfe special create pentru astfel de purtari. Astfel, mama si bebelusul pot beneficia de contactul piele pe piele care este atat de benefic bebelusilor mici prin efectul calmant, prin apropierea emotionala pe care o implica si prin crearea sentimentului de siguranta.
De asemenea, purtarea ergonomica a bebelusului stimuleaza dezvoltarea cognitiva. Apropierea de parinte in timpul purtarii creste nivelul atentiei bebelusului si il incita sa exploreze. Dat fiind ca este purtat, bebelusul vede lumea de la inaltimea fetei parintelui sau. In acest fel, bebelusul devine martor al activitatilor parintelui, ceea ce ii ofera o stimulare senzoriala multipla.