Totul despre radioterapie
Radioterapia este termenul pentru tipurile de tratament care utilizeaza radiatiile pentru a distruge sau micsora celulele canceroase si tumorile. Cele 2 tipuri principale de radioterapie pentru tratarea cancerului sunt radiatiile cu fascicul extern si radioterapia interna.
Tipul de radiatii recomandat de medic va depinde de tipul de cancer, de dimensiunea si localizarea tumorii si de starea generala de sanatate a persoanei.
Radioterapia poate ajuta la indeplinirea diferitelor obiective de tratament. De exemplu, poate spori eficienta interventiei chirurgicale, poate ajuta la prevenirea raspandirii cancerului sau poate ameliora simptomele cancerului avansat.
Asadar, radioterapia este un tip de tratament al cancerului care utilizeaza radiatii pentru a distruge celulele canceroase si a micsora tumorile.
Radiatia dauneaza materialului genetic numit ADN din interiorul celulelor canceroase. Daca celula canceroasa nu poate repara ADN-ul, celula nu va putea produce celule noi si poate muri. Radiatiile pot rani si celulele necanceroase, dar majoritatea sunt capabile sa se recupereze.
Tipuri de radioterapie
- Radiatia externa
Radiatia cu fascicul extern este cel mai frecvent tip de tratament cu radiatii pentru cancer. Extern inseamna ca fasciculele de energie provin de la un aparat. Aparatul va administra doza de radiatie stabilita pentru a ajunge la locul cancerului. Un alt nume pentru radiatia cu fascicul extern este teleterapia.
- Radioterapie interna
Al doilea tip principal de tratament cu radiatii este radioterapia interna, cunoscuta si sub numele de brahiterapie. In timpul acestui tratament, un medic plaseaza un implant care contine radiatii in sau langa locul cancerului.
- Radioterapie sistemica
Radioterapia sistemica este un alt tip de radioterapie interna. Este nevoie ca persoana sa inghita o substanta radioactiva, care se deplaseaza prin tot corpul pentru a gasi si a distruge celulele canceroase.
Alternativ, un profesionist din domeniul sanatatii poate injecta substanta radioactiva in vena persoanei.
Cum functioneaza
Radiatiile cu fascicul extern si brahiterapia functioneaza in mod similar. Ambele sunt terapii locale care functioneaza pe o parte a corpului, directionand fascicule de mare energie catre celulele canceroase pentru a le distruge.
Cu toate acestea, cele 2 terapii difera in ceea ce priveste sursa radiatiei.
In brahiterapie, radiatia provine dintr-un implant pe care un medic il plaseaza langa sau intr-o tumoare. In radiatia cu fascicul extern, radiatia provine de la un aparat, numit accelerator liniar.