Te doare spatele? Afla de ce si cand trebuie sa te ingrijorezi
Durerile de spate sunt din ce in ce mai frecvente in societatea moderna actuala. Aceste dureri se pot manifesta atat la copii, cat si la adulti si persoane varstnice. Practic, nimeni nu este scutit de dezvoltarea durerilor de spate. Uneori durerea poate fi resimtita de-a lungul intregii coloane vertebrale, alteori poate fi localizata numai intr-o anumita parte a spatelui. De cele mai multe ori, durerile de spate nu au cauze grave, insa exista si exceptii.
Cand trebuie sa te ingrijoreze durerea de spate?
Durerile de spate care nu dispar de la sine in cateva saptamani sau in cateva luni sunt destul de periculoase. Uneori, durerile sunt atat de puternice, incat pun pe ganduri pacientii, iar acestia trebuie sa isi faca o programare la doctor. In cazul in care nu apar ameliorari ale durerilor dupa cateva saptamani, in cazul in care durerile sunt atat de puternice incat impiedica pacientii sa isi desfasoare activitatile zilnice, daca se accentueaza pe timp de zi, dar mai ales seara si nu mai cedeaza la analgezice, un consult medical este necesar.
Medicul de familie poate indruma pacientii catre un specialist. Reducerea durerilor de spate se poate efectua prin activitate fizica sustinuta in timpul zilei. De regula, odihna nu face decat sa accentueze durerea. Se pot face exercitii de stretching sau de intindere pentru spate sau alte activitati precum mersul pe jos, pilates, yoga sau inot.
De asemenea, pacientii pot lua antiinflamatoare, cu acordul medicului, pentru ameliorarea durerilor, dar pot recurge si la o alta metoda, cea a folosirii compreselor calde sau reci pentru ameliorarea pe termen scurt. Compresele pot fi inlocuite de sticle cu apa fierbinte sau pungi de gheata sau de legume congelate.
Printre cauzele durerilor de spate se numara discurile deplasate, iritatia nervului de la pelvis la picioare, iar metodele de tratament includ masajul, cursuri de exercitii fizice, precum si chirurgia, folosita doar ca ultima optiune. Durerile de spate trebuie sa traga un semnal de alarma daca sunt insotite de dificultati la urinare, de dureri in piept, febra, de deformarea spatelui, de amorteli si furnicaturi in jurul organelor genitale.