Pielea sensibila – simptome si ingrijire
Mai mult de jumatate dintre femei considera ca au o pielea sensibila, motiv pentru care multe companii cosmetice folosesc adesea termenul de „hipoalergenic” sau „piele sensibila” pentru a atrage clientii.
Insa nu este complet clar ce se ascunde in spatele termenului de piele „sensibila” si ce fel de produse cosmetice ar trebui folosite pentru o astfel de piele. Cel mai adesea clientii numesc pielea sensibila cea care se descuameaza, prezinta prurit si se inroseste sau irita usor. Tenul sensibil nu este un tip de piele, este o afectiune a pielii. Orice piele poate fi sensibila, dar mai des, datorita caracteristicilor sale este pielea uscata, subtire.
Cum recunosti pielea sensibila?
Sensibilitatea este o caracteristica care nu are nimic de-a face cu tipul de piele. Pielea sensibila poate fi uscata, deshidratata, grasa si predispusa la acnee. In primul rand, sensibilitatea pielii se exprima printr-o tendinta la roseata sau reactii alergice, precum:
- Eczema;
- Dermatita atopica;
- Rozaceea;
- Dermatita alergica.
Prin urmare, primul lucru care trebuie facut este sa se priveze pielea de posibilitatea inflamatiei.
Mediu – articole de igiena, lenjerie de pat, prosoape si ventilatie
- Se vor schimba fetele de perna foarte des;
- Se foloseste o perna cu umplutura artificiala;
- Se schimba zilnic prosoapele de fata;
- Se pot folosi prosoape de hartie sau cele din microfibra.
Aerisirea camerei si utilizarea unei creme hidratante fara alcool si parfum – va crea un microclimat bun pentru piele, aceasta nu va suferi de uscaciune si lipsa de oxigen.
- Scrub
Scrub-ul este un dusman serios al pielii sensibile, daca are la baza zahar, sare, orice particule grosiere care pot deteriora extrem de mult pielea.
- Crema cu protectie solara
Utilizarea acesteia este obligatorie in ingrijirea pielii sensibile. Razele ultraviolete daunatoare slabesc grav sistemul imunitar si imbatranesc pielea prematur, acest lucru se aplica nu numai pielii sensibile, ci si oricarui tip.
- Vitamine pentru pielea sensibila
Cele mai importante sunt vitamina B5, vitamina B6 (comercializata in farmacii ca piridoxina), B12 iar cea mai importanta este B8 (cunoscuta si sub numele de inozitol). Inozitol regenereaza pielea si previne caderea parului. Vitaminele B trebuie luate impreuna cu vitamina E (se potenteaza reciproc), ofera elasticitate si un aspect natural pielii.
ATENTIE! Inainte de a incepe administrarea vitaminelor sau a suplimentelor nutritive, trebuie mai intai intrebat medicul, care poate cere mai intai o analiza a nivelului de vitamine din organism – in functie de aceasta, se alege produsul si doza acestuia.