Care sunt efectele soarelui asupra pielii
In timpul verii vremea frumoasa ne indeamna sa petrecem cat mai mult timp la mare sau la piscina, bucurandu-ne de caldura soarelui si de racoarea apei. Totusi, inainte de a ne expune cu incredere la ore nepotrivite si fara protectie, trebuie sa cunoastem care sunt efectele (pozitive si negative) ale soarelui asupra pielii noastre.
Expunerea prelungita la soare
Efectele benefice ale soarelui se refera in primul rand la sinteza vitaminei D in piele, care este necesara pentru dezvoltarea si sanatatea tesuturilor osoase, stimularea imunitatii, precum si mentinerea la distanta a bolilor cardiovasculare. De asemenea, razele soarelui ne ajuta sa avem un tonus psihic ridicat, pentru ca epifiza va fi stimulata sa secrete mai multa serotonina. Cam aici se incheie efectele benefice ale soarelui, pentru care este suficient sa petrecem cam 10 minute in fiecare zi, astfel incat sa ne putem bucura de ele.
Pe de alta parte, efectele nocive ale soarelui asupra pielii sunt multe mai numeroase si pornesc de la imbatranirea premature a pielii. Acest fenomen se instaleaza din cauza unei distrugeri ale proteinelor de colagen si din cauza modificarii elastinei, care nu isi mai pastreaza caracteristicile optime.In urma acestor modificari vom remarca aparitia ridurilor adanci si a portiunilor de piele subtiata.
De asemnea, expunerea prelungita la soare conduce la aparitia petelor de hiperpigmentare, de la mici pistrui si pana la pete de mai mari dimensiuni. Odata ce am obtinut atat de dorita culoare aramie a bronzului, deja stim ca pielea sufera si ca este afectata de radiatiile solare, care ii aduc importante dezavantaje.
Sistemul vascular superficial al pielii are si el de suferit din cauza soarelui, astfel incat putem observa dupa expunerea la soare o serie de vase sparte, care duc la aparitia cuperozei si a vanatailor inestetice.
Astfel, pentru a preveni toate aceste efecte nocive ale soarelui asupra noastra, ar trebui sa limitam pe cat posibil expunerea la radiatii, pana la 10 minute pe zi. Crema cu factor de protectie mare este esentiala, inclusiv pe suprafata buzelor si a urechilor. Palariile si ochelarii de soare sunt si ele accesorii la care nu trebuie sa renuntam in timpul verii si desigur, trebuie sa evitam orele de maxima intensitate a soarelui din jurul pranzului.