Intrebari frecvente despre bebelusi
Nasterea bebelusului este probabil cel mai minunat lucru pe care il poate experimenta o femeie insa si o mare responsabilitate. Exista insa multe intrebari pe care proaspata mamica si le pune la inceput de drum, cum ar fi:
- Cat timp doarme un bebelus in fiecare zi?
Bebelusul are o mare nevoie de somn. Doarme intre 16 – 17 ore pe zi. In primele 3 luni, bebelusii pot chiar dormi pana la 18 ore, impartite in 4 pana la 6 faze de somn.
Cu toate acestea, in prima zi de nastere, nevoia lor de somn este redusa si dorm in jur de 11-14 ore. Dar, desigur, fiecare copil este diferit. Unii au nevoie de mai mult somn decat altii.
- Cand poate un bebelus sa vada bine?
In uter, bebelusul poate distinge deja lumina de intuneric. Cand copilul se naste, vederea este grav afectata. Bebelusii pot vedea clar doar la o distanta maxima de 30 de centimetri. Contrastele, fetele sau sanul mamei sunt evidentiate in mod natural. La varsta de aproximativ 4 saptamani, bebelusul poate urmari cu ochii un obiect pe care il considera interesant.
Pana in a 2 a sau a 3 a luna, el va fi capabil sa recunoasca si sa distinga mai bine nuantele de culoare. Cu toate acestea, abia dupa aproximativ 8 luni, vederea bebelusului este suficient de dezvoltata pentru a putea percepe mediul in acelasi mod ca un adult. Cu toate acestea, copilul, nu va atinge acuitatea vizuala completa pana la aproximativ 4 ani.
- Cand se incepe diversificarea alimentelor?
Pentru a incepe diversificarea, trebuie sa se tina cont de stadiul de dezvoltare al copilului. Este recomandat sa se inceapa diversificarea dietei atunci cand copilul are 5 luni sau cel tarziu 7 luni. Cu toate acestea, exista momente in care bebelusul nu manifesta absolut niciun interes pentru alimente, altele decat laptele matern, chiar si la varsta de 7 luni.
- Cand vor aparea primii dintisori?
In medie, primii dinti ai bebelusului apar intre a 6 a si a 8 a luna. Acestia sunt incisivii inferiori. O luna mai tarziu, vor aparea incisivii superiori.
In jurul varstei de 9-12 luni, vor aparea incisivii laterali superiori, urmati, la interval de o luna, de incisivii laterali inferiori. Cam la fiecare 6 luni, erup cate 4 dintisori. In total, exista 20 de dinti de lapte, iar pana la 3 ani, toti dintisorii de lapte ar trebui sa apara.