Epilepsia
Epilepsia este o tulburare a sistemului nervos central (neurologic), in care activitatea creierului devine anormala provocand convulsii sau momente de comportament neobisnuit, senzatii ciudate si uneori pierderea cunostintei. Oricine poate dezvolta epilepsia, aceasta boala afectand atat barbatii, cat si femeile, indiferent de varsta. Simptomele pot varia foarte mult. Unii oameni cu epilepsie pot experimenta pur si simplu cateva secunde in care isi fixeaza privirea pe un anumit obiect in timpul unei convulsii, in timp ce altii experimenteaza miscari repetate si necontrolate ale bratelor si picioarelor. Avand o criza unica in viata nu inseamna ca aveti epilepsie, sunt necesare doua convulsii neprovocate pentru diagnosticul epilepsiei.
Tratamentul cu medicamente sau interventia chirurgicala poate controla convulsile pentru majoritatea persoanelor cu epilepsie. Unii oameni au nevoie de tratament pe tot parcursul vietii pentru a le controla, in timp ce pentru altii simptomele dispar. In cazul copiilor este posibil sa depaseasca epilepsia odata cu varsta.
Simptome:
Deoarece epilepsia este provocata de o activitate anormala a creierului, convulsiile pot afecta orice stimul coordonat de creier. Astfel ca simptomele includ confuzie temporara, miscari necontrolate ale bratelor si picioarelor, pierderea cunostintei, simptome psihice cum ar fi teama, anxietatea sau un deja-vu. Simptomele variaza in functie de tipul de convulsii. In cele mai multe cazuri, o persoana cu epilepsie ca experimenta de fiecare data acelasi tip de convulsii iar simptomele vor fi similiare de la episod la episod.
Cand convulsile par sa provina de la o activitate anormala intr-o singura zona a creierului, ele se numesc partiale. Aceste crize se incadreaza in doua categorii: focalizarea pe un anumit lucru fara pierderea cunostintei, care poate face schimbari in cadrul trairilor si a emotilor sau poate da senzatia de schimbare a felului in care lucrurile arata, schimbarea mirosului, gustului si a sunetelor. Acestea pot de asemenea sa duca la simptome senzoriale spontane cum ar fi furnicaturi si ameteli.
Al doilea tip de convulsii sunt cele complexe, care implica pierderea cunostintei, timp in care priviti in gol, nu raspundeti niciunei actiuni din exterior, efectuand miscari necontrolate si repetitive, cum ar fi frecarea mainilor, mestecarea, inghitirea sau mersul in cerc.
Cauzele epilepsiei sunt necunoscute pentru mai mult de jumatate dintre pacienti, in timp ce acele cauze implica influenta genetica, o trauma la nivelul capului rezultata dintr-un accident de masina, o tumora, infectii cum ar fi meningita, lovituri suferite inainte de nastere sau probleme de dezvoltare.