Cataif turcesc – dulcele tuturor dulciurilor
Un dulce extrem de aromat si de delicios, celebrul cataif turcesc este extrem de apreciat si in randul romanilor, este usor de facut, are un aspect spectaculos si o aroma impresionanta. Pentru a prepara aceasta reteta nu este nevoie decat de cateva ingrediente de baza si de respectarea retetei.
Principalele ingrediente pentru cataif turcesc
Pentru a prepara celebrul cataif turcesc, sunt necesare 800 de grame de taietei sau fidea fina, 300de grame de unt, pentru crema de vanilie este nevoie de 400 ml lapte, doua oua, 3 linguri de unt si 3 linguri de amidon de porumb, 125 de grame de zahar si coaja de la o lamaie. Pentru sirop este nevoie de 250 ml de apa, 2 linguri de miere de albine, 2 linguri de zagar, o ceasca de zeama de lamaie si o lingurita de coaja de lamaie.
Mod de preparare al cataifului turcesc
Acest desert dulce si aromat este usor de preparat, cu un aspect spectaculos. Se pune jumatate din cantitatea de fidea in tava, iar pe deasupra se presara bucati de unt. Se da fideaua la cuptor pana ce se rumeneste. Se prepara separat siropul din toate ingredientele mai sus mentionate care se lasa sa fiarba pana se topeste zaharul. Se pune siropul deasupra blatului de taietei.
Separat se pune la cuptor fideaua ramasa cu unt si se prepara crema de vanilie. Se amesteca laptele cu amidonul, se adauga ouale batute cu untul, zaharul si coaja de portocala si se pune toate compozitia pe baie de abur. Se intinde crèma pe blatul de taietei si pe deasupra se pune al doilea blat de taietei. Peste cataif se presara fistic maruntit.
Cataiful turcesc se serveste rece si este una din cele mai populare prajituri din Orientul Mijlociu care a prins foarte bine “la public” si in Romania. Desertul este foarte popular mai ales in perioada Ramadanului si poate fi consumat atat ca si gustare, dar si la micul dejun. Reteta originala a cataifului include apa de trandafiri, sofran si taietei special preparati in acest sens, dar poate fi folosita si fidea fina din comert.