Beneficiile alimentelor fermentate asupra sanatatii
Ideea de a permite bacteriilor sa prolifereze in hrana noastra poate parea incongruenta. Cu toate acestea, fermentarea este o metoda veche de conservare. Acest proces permite proliferarea bacteriilor “bune”, care sunt benefice pentru organismul nostru.
Iaurtul, painea cu maia, varza sau muraturile: toate aceste alimente fermentate facute in casa au castigat interes in ultimele luni. Fermentarea este un proces folosit de mult timp (in special inainte de aparitia frigiderelor si a congelatoarelor), deoarece are ca scop principal prelungirea duratei de valabilitate a produselor. Sub actiunea unui ferment natural sau artificial (cheag, aluat acru, chefir etc.), alimentele devin acide, ceea ce impiedica putrezirea sau dezvoltarea bacteriilor sau ciupercilor “rele”. Aceasta transformare ii schimba gustul, dar si profilul nutritional.
Beneficiile alimentelor fermentate:
Imbunatatirea digestiei si a asimilarii alimentelor
Alimentele fermentate sunt foarte recomandate atunci cand o persoana se afla intr-un proces de recuperare sau de imbunatatire a starii de sanatate, in care este recomandabil sa se modifice starea sistemului digestiv. Alimentele fermentate sunt aliatii perfecti in aceste cazuri, in care intestinul si flora intestinala trebuie tratate pentru o buna sanatate digestiva.
Acest lucru se datoreaza faptului ca acestea furnizeaza enzime si vitamine care faciliteaza asimilarea alimentelor si ajuta la initierea digestiei. Alimentele care au fost supuse fermentarii cu acid lactic faciliteaza procesul de digestie a altor alimente care sunt digerate odata cu alimentele fermentate. In plus, ele hranesc toate bacteriile intestinale benefice din corpul nostru, reinnoind flora intestinului gros.
Produc vitamine
Alimentele fermentate sunt o sursa de nutrienti esentiali pentru organism, deoarece fermentarea favorizeaza prezenta unor vitamine, cum ar fi C sau K2, care sunt greu de gasit in alimentele care nu au fost fermentate. Produce vitaminele B, care sunt implicate in metabolismul anumitor alimente.
Ajuta la mentinerea unei microbiote stabile
Alimentele fermentate de calitate, nepasteurizate si neprocesate incluse in alimentatie, furnizeaza diferite bacterii, ceea ce ne sporeste diversitatea bacteriana. Si cu cat microbiota este mai diversa, cu atat riscurile pentru sanatate sunt mai mici. Stresul, o dieta bogata in alimente procesate si antibioticele ne dezechilibreaza microflora. Acesta este motivul pentru care alimentele fermentate sunt atat de populare in zilele noastre, deoarece prin consumul lor intarim, stabilizam si consolidam sanatatea sistemului nostru digestiv.