Alimentele organice sunt mai bune pentru sanatate?
Punctul forte al alimentelor organice este absenta substantelor toxice precum reziduurile de pesticide si ingrasamintele chimice. Cu toate acestea, in absenta fungicidelor, anumite plante si in special cerealele sunt susceptibile de a fi contaminate de micotoxine (mucegaiuri care produc substante cancerigene).
Alimentele organice au o valoare nutritiva mai mare?
Datele privind valoarea nutritionala a fructelor si legumelor organice se bazeaza pe aproape 350 de studii stiintifice. Aceste studii nu au constatat nicio diferenta semnificativa in continutul de vitamine intre fructele si legumele organice si neorganice. Pe de alta parte, concentratiile de fosfor si polifenoli (substante antioxidante care ar putea fi benefice pentru inima si vasele de sange) pareau sa fie usor mai mari in fructele si legumele organice.
De asemenea, s-au constatat cantitati semnificativ mai mari de fosfor, polifenoli, vitamina C si E si anumiti carotenoizi (precursori ai vitaminei A) in fructele si legumele organice. Aceasta diferenta cantitativa a variat in functie de originea fructelor si legumelor (si, prin urmare, a solului pe care crescusera). Alte studii au indicat posibilitatea unor concentratii mai mari de fier, magneziu si zinc.
In plus, dincolo de fructe si legume, laptele organic pare sa contina mai multi acizi grasi omega-3, cunoscuti ca fiind benefici pentru sanatatea cardiovasculara.
Consumul organic previne cancerul?
Un studiu a urmarit un numar mare de oameni (aproape 69.000) pentru o perioada relativ lunga (7 ani) si le-a inregistrat cu precizie obiceiurile alimentare. Numarul cancerelor observate in aceasta perioada (1340) este suficient de mare pentru a fi luat ca punct de comparatie intre diferite tipuri de obiceiuri alimentare.
Cercetatorii au observat ca femeile aflate in postmenopauza care consuma mai multe alimente organice au avut in mod semnificativ mai putine cazuri de 2 tipuri de cancer: limfoame non-Hodgkin (cancere ale anumitor celule albe din sange) si cancer de san.
Nu s-a observat nicio diferenta pentru alte tipuri de cancer, nici la barbati, nici la participantii cu varsta sub 50 de ani. Asocierea dintre alimentele organice si riscul redus de cancer a fost deosebit de puternica la persoanele obeze.