Untul pe baza de plante este sanatos?
De la alternative de lapte la branza vegana sunt disponibile pe piata numeroase produse pe baza de plante, inclusiv untul pe baza de plante. Alimentatia pe baza de plante a crescut in popularitate datorita beneficiilor sale pentru sanatate.
Untul pe baza de plante, denumit si unt vegan, este un inlocuitor al untului de lapte care se face de obicei prin combinarea apei cu un ulei derivat din plante, precum masline, avocado, nuca de cocos, ulei de samburi de palmier sau o combinatie de uleiuri.
Aceste produse contin adesea ingrediente suplimentare, precum sare, emulgatori, coloranti si arome naturale sau artificiale, pentru a semana mai mult cu gustul si textura untului real. Desi poate parea similar cu margarina, principala diferenta este ca margarinele pot contine in continuare cantitati mici de lactate, in timp ce unturile pe baza de plante nu contin produse de origine animala.
Avand in vedere ca sunt fabricate in principal din uleiuri derivate din plante, unturile pe baza de plante sunt in general bogate in calorii si grasimi. Earth Balance este una dintre marcile originale si mai populare de unt vegan. O lingura (14 grame) din bastoanele Vegan Buttery Sticks asigura:
- Calorii: 100;
- Colesterol: 0 mg;
- Grasime totala: 11 grame;
- Grasimi saturate: 3,5 grame;
- Grasimi monosaturate: 5 grame
- Grasimi polinesaturate: 2,5 grame;
- Sodiu: 120 mg.
Untul pe baza de plante (vegan): beneficii
Deoarece unturile pe baza de plante sunt fabricate din uleiuri derivate din plante si fara produse de origine animala, utilizarea acestor produse poate avea unele beneficii pentru sanatate.
Grasimile mononesaturate sunt un tip de grasimi nesaturate care au o singura legatura dubla in structura lor chimica. Se gasesc adesea in uleiuri si nuci derivate din plante. Dietele bogate in grasimi mononesaturate au fost legate de beneficii pentru sanatatea inimii, controlul glicemiei si greutatea corporala.
Comparativ cu untul obisnuit, unturile pe baza de plante sunt in general mai scazute in grasimi saturate. In ciuda recomandarilor comune, cercetarile nu au gasit o legatura semnificativa intre aportul de grasimi saturate si riscul de afectiuni cronice, cum ar fi bolile de inima sau accidentul vascular cerebral.