Sanatatea orala la persoanele varstnice
Odata cu trecerea timpului, persoanele varstnice prezinta un important factor de risc pentru numeroase afectiuni, care le pot influența și sănătatea orală.
Pe masura ce oamenii imbatranesc, simtul gustului se poate diminua – astfel mancarea poate parea lipsita de gust, deci pot adauga o multime de condimente (in special sare, ceea ce este rau pentru unii oameni) pentru a spori gustul sau pot dori sa manance alimente mai picante.
Adultii mai in varsta pot avea, de asemenea, afectiuni sau pot lua medicamente care le afecteaza capacitatea de gust. Astfel de afectiuni includ:
- infectii la nivelul gurii, nasului sau sinusurilor;
- infectie gingivala;
- cancer oral;
- boli cronice de ficat sau rinichi.
Medicamentele care afecteaza gustul includ unele medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute, colesterolului ridicat si depresiei.
Smaltul dintilor tinde sa se desprinda odata cu inaintarea in varsta, lasand dintii vulnerabili la deteriorari si carii. Pierderea dintilor este principalul motiv pentru care persoanele in varsta sunt incapabile sa mestece si, prin urmare, nu pot absorbi suficienti nutrienti. Cand persoanele in varsta isi pierd dintii, portiunea maxilarului care tine acesti dinti nu ramane la aceeasi inaltime si pare a fi atrofiata.
Odata cu varsta, exista o usoara scadere a salivatiei; anumite medicamente pot agrava aceasta scadere. O scadere a cantitatii de saliva provoaca uscaciunea gurii (xerostomie). Gingiile se pot subtia si atrofia.
Xerostomia si atrofierea gingiilor cresc probabilitatea aparitiei cariilor dentare. Unii experti cred, de asemenea, ca xerostomia poate duce la deteriorarea mucoasei esofagiene.
In ciuda xerostomiei si atrofierii gingiilor, multi oameni in varsta isi pastreaza dintii, in special cei care nu dezvolta cavitati sau boli parodontale. Persoanele in varsta care isi pierd partial dintii au nevoie de proteze si / sau implanturi partiale sau complete.
La adulti, boala parodontala este principala cauza a pierderii dintilor. Boala parodontala este o boala care distruge gingiile si structurile de sustinere si este cauzata de acumularea pe termen lung a bacteriilor. Aceasta afectiune este mai frecventa la persoanele cu ingrijire orala slaba, la fumatori si la persoanele cu anumite afectiuni medicale, cum ar fi diabetul, dieta slaba, leucemia sau SIDA.
Desi rare, infectiile dentare cauzate de bacterii pot duce, de asemenea, la acumularea de puroi ( abcese) in creier, tromboza sinusala cavernoasa, febra de origine necunoscuta si endocardita la persoanele cu unele boli cardiace severe.