Importanta nutritiei in protejarea si intarirea sistemului imunitar
In timpul sezonului gripei sau in perioadele de boala, oamenii cauta adesea alimente speciale sau suplimente de vitamine despre care se crede ca intaresc imunitatea. Vitamina C din citrice, supa de pui si ceaiul cu miere sunt exemple populare in randul gospodinelor.
Cu toate acestea, sistemul imunitar este mult mai complex si este influentat de un echilibru ideal al mai multor factori, nu doar dieta sau vreun aliment specific. O dieta echilibrata constand dintr-o gama de vitamine si minerale, combinata cu un de stil de viata sanatos, cum ar fi somnul adecvat si exercitiile fizice sau stresul redus, stimuleaza cel mai eficient organismul sa lupte impotriva infectiilor si bolilor.
Exista o dieta minune pentru o sanatate de fier?
Este necesar ca oamenii sa consume suficienti nutrienti ca parte a unei diete variate pentru sanatatea si functionarea tuturor celulelor, inclusiv a celulelor imunitare. Anumite alimentare pot pregati mai bine organismul pentru atacurile microbiene, dar este putin probabil ca alimentele individuale sa ofere o protectie speciala.
S-a demonstrat insa faptul ca anumiti nutrienti sunt critici pentru cresterea si functionarea celulelor imunitare, printre care vitamina C, vitamina D, zinc, seleniu, fier si proteine (inclusiv aminoacidul glutamina) care se gasesc intr-o varietate de alimente vegetale si animale.
Dietele restrictive in varietate si nutrienti, cum ar fi cele care alcatuite in principal din alimente ultra-procesate pot afecta negativ un sistem imunitar sanatos. De asemenea, se crede ca o dieta occidentala bogata in zahar rafinat si carne rosie si saraca in fructe si legume poate promova tulburari ale microorganismelor intestinale sanatoase, ducand la inflamarea cronica a intestinului.
Este supa de pui un medicament minune?
Un castron cald de supa de pui este o alegere frecventa atunci cand starea de sanatate se deterioreaza. Cu toate acestea, nu exista studii clinice care sa demonstreze ca supa de pui accelereaza vindecarea mai mult decat alte alimente, insa este un remediu care merita incercat.
In primul rand, supa de pui este usoara pentru stomac atunci cand nu prea exista pofta de mancare. In al doilea rand, furnizeaza lichide si electroliti pentru a preveni deshidratarea ce poate aparea cu usurinta in cazul episoadelor de febra. Nu in ultimul rand, o reteta traditionala de supa de pui asigura diversi nutrienti necesari sistemului imunitar: proteine, zinc, vitamina A si C.