Gradina de legume: reguli de baza
Crearea unei gradini de legume este destul de simpla, cu conditia sa se urmeze cateva reguli.
- Amplasarea gradinii de legume
O gradina de legume ar trebui sa fie amplasata intr-un loc bine expus soarelui, dar la adapost de vant. Trebuie evitate locurile umbrite, deoarece legumele nu se vor dezvolta asa cum ar trebui si vor ajunge cu greu la maturitate.
Pentru o gradina de legume in sol, va trebui, de asemenea, sa se cunoasca tipul si natura solului, precum si particularitatea solului inainte de orice plantare. Intr-adevar, unele legume nu cresc in sol argilos sau nisipos.
De asemenea, trebuie verificat drenajul, deoarece prea multa apa in sol favorizeaza bolile, precum si daunatorii si afecteaza radacinile.
Daca este posibil se recomanda amenajarea gradinii de legume langa un punct de apa deoarece udarea trebuie sa fie regulata mai ales dupa plantarea legumelor si fructelor.
- Legume din gradina
Chiar daca soarele este necesar, este foarte posibil ca proprietarii sa detina o gradina de legume care nu indeplineste acest criteriu, de exemplu daca se afla intr-un loc orientat spre nord. Cu toate acestea, pentru acest tip de gradina de legume slab expuse, trebuie sa se contacteze un horticultor pentru a gasi plantele de legume care pot creste in aceste conditii.
In functie de marimea gradinii de legume, se pot semana ridichii, salate, rosii, capsuni, ierburi aromate etc. Cu toate acestea, specialistii recomanda incepatorilor sa cumpere plante transplantate pentru a incepe cu usurinta o gradina de legume.
Este benefica asocierea legumelor, cum ar fi fenicul si salatele, pentru a evita melcii. Florile au si ele un rol in protectie impotriva daunatorilor – a se favoriza combinatia de galbenele si rosii pentru a limita afidele. Exista multe alte posibilitati de companie, de aceea este necesara solicitarea sfaturilor profesionale.
- Rotatia culturilor
Pentru ca o gradina de legume sa produca culturi de-a lungul anilor, se recomanda rotirea plantatiilor (cu exceptia capsunilor). Nu trebuie plantate aceleasi plante in acelasi loc in fiecare an, deoarece fiecare dintre ele are nevoi minerale diferite, care nu se reinnoiesc sistematic de la an la an.
Aceasta lipsa de minerale determina o scadere a productiei, in ciuda adaugarii de ingrasaminte. Celalalt avantaj al rotatiei culturilor este limitarea bolilor pe aceeasi leguma prin ruperea ciclului de infestare.