Efectele nocive ale utilizarii prelungite a telefonului mobil
Dezvoltarea rapida a utilizarii telefoanelor mobile si constructia statiilor de baza au creat temeri legate de efectele nocive ale telefonului mobil asupra sanatatii ceea ce ar putea duce inclusiv la aparitia cancerului, durerilor de cap si pierderilor de memorie. OMS estimeaza ca exista aproximativ 5 miliarde de utilizatori de telefoane mobile, iar tarile scandinave se afla printre cele mai avansate. In consecinta, un impact asupra sanatatii umane ar putea fi multiplicat la scara planetara.
Care sunt efectele nocive asupra sanatatii?
- Dureri de cap, probleme de auz, probleme ale ochilor, pierderea memoriei, probleme de concentrare, tiuit in urechi. Exista tot mai multe studii contradictorii care demonstreaza pericolele utilizarii prelungite a telefoanelor mobile asupra starii de sanatate a utilizatorilor.
- Printre riscurile asociate utilizarii tehnologiei undelor radio, doua par sa aiba un impact direct asupra creierului uman. Efectele termice sunt cele mai palpabile. Intr-adevar, utilizarea continua a unui dispozitiv mobil timp de 20 de minute creste temperatura tesuturilor in contact cu 1 ° Celsius. Atunci cortexul, cea mai sensibila parte a creierului situata langa ureche este cea care absoarbe aceasta fluctuatie termica.
- Al doilea pericol se refera la emisia de catre antena a undelor ultra-scurte cu frecvente foarte mari care sunt absorbite pe jumatate de capul utilizatorului. Potrivit multor specialisti, este posibil, in cele din urma, ca ADN-ul celular sa se deterioreze, ceea ce ar putea provoca tumori canceroase.
- Sistemul handsfree (un sistem de casti din ce in ce mai des folosit in timpul conducerii) este subiectul unor studii cu concluzii contradictorii: unele sustin o crestere de 30% a radiatiilor absorbite de creier conform unui sondaj britanic, in timp ce altele mentioneaza reducerea de pana la douazeci de ori a undelor electromagnetice transmise creierului. Cu toate acestea, se pare ca sistemul handsfree ar putea creste transmiterea undelor catre creier, datorita faptului ca sarma care merge de la telefon la ureche ar actiona ca o antena care transporta de trei ori mai multe radiatii catre creierul utilizatorului decat un telefon mobil folosit in mod conventional.