Cum sa te prezinti la un interviu?
Într-o lume tot mai competitivă, întâlnirea cu un potențial angajator poate fi un moment cheie în cariera ta. Este momentul în care poți să îți demonstrezi abilitățile și experiența, dar și să te prezinți într-un mod favorabil și să impresionezi într-atât încât să fii ales pentru job-ul dorit. Astfel, îți prezentăm câteva idei și sfaturi prin care să îți optimizezi prezența la un interviu.
-
Înainte de interviu
Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îți pregătești CV-ul și scrisoarea de intenție. Acestea ar trebui să fie concise și clare, și să conțină cele mai importante detalii legate de experiența ta și de abilitățile relevante pentru job-ul la care aplici.
În plus, ar fi bine să te documentezi despre compania la care aplici. Află cât mai multe detalii despre istoricul, misiunea și valorile companiei, dar și despre job-ul la care ai aplicat. Acest lucru îți va ajuta să pregătești întrebări specifice și să arăți că ești interesat de companie și de posibilitatea de a lucra acolo.
Pregătește-te și mental pentru interviu. Gândește-te la întrebarea standard cum ar fi ”Cum te-ai descrie în câteva cuvinte?”, ”Ce puncte forte crezi că ai la acest job?”, ”Care sunt așteptările tale din această poziție?”. Gândește-te la răspunsurile tale și pregătește-le în avans astfel încât să fii pregătit și conștient de ceea ce vei spune.
-
La interviu
Primul lucru de care trebuie să te ocupi este aspectul tău fizic. Îmbracă-te într-un mod adecvat pentru job-ul la care aplici. Dacă este un job într-un mediu de afaceri, mergi pe o ținută formală; dacă este un job într-un mediu mai relaxat, o ținută casual dar îngrijită va fi potrivită. Amintește-ți că aspectul tău este primul lucru pe care angajatorul îl vede și poate fi influențată decizia lui de a te alege sau nu.
Fă o primă impresie bună. Asigură-te că ajungi la timp la interviu; planifică-ți traseul cu anticipare, astfel încât să ajungi la timp și să te poți relaxa înainte de interviu. Așteaptă în sala de așteptare cu un zâmbet și cu o atitudine pozitivă. Nu uita să saluți frumos și să oferi o strângere de mână fermă. Acesta este primul contact fizic cu angajatorul și poate determina primul sentiment legat de tine.
-
În timpul interviului
Atunci când te prezinți, încearcă să fii calm și politicos. Răspunde sincer și convingător la întrebările puse. Concentrează-te și fii atent la ceea ce se întâmplă și asigură-te că răspunsurile tale reflectă ceea ce angajatorul caută.
În momentul în care ești prezentat, asigură-te că faci conexiune cu angajatorul. Zâmbește, pasiunea ta pentru job-ul pentru care aplici și fii entuziasmat cu privire la oportunitatea de a lucra acolo. Arată angajatorului că ai abilitatea de a te integra ușor în colectiv și că îți place cultura organizațională.
Este important să nu te conformezi la modul in care tocmai intri în interviu și să faci ca angajatorul să se simtă confortabil cu tine. Atunci cand esti intrebat despre experientele anterioare, fă o prezentare convingătoare și realistă despre cum poți integra acele experiențe și abilități la acest job.
Dă dovadă de gândire strategică și răspunde la întrebări cu exemple specifice din experiența ta anterioară. Fii pregatit să oferi o analiză detaliată a modului in care ai abordat o situație dificilă și cum ai reușit să depășești problemele.
La final, asigură-te că lași o impresie bună, mulțumind angajatorului pentru timpul acordat și arătându-ți interesul pentru poziție. De asemenea, nu uita să întrebi câteva întrebări relevante, acestea reflectând interesul tău pentru companie și pentru oportunitatea de a lucra acolo.
Prezentarea ta la un interviu reprezintă un moment crucial în cariera ta. Pregătește-te în avans, documentează-te despre job-ul și compania la care aplici și ai grijă să oferi o primă impresie cât mai bună.
Amintește-ți că în plus față de abilitățile tehnice, angajatorul va fi foarte interesat și de abilitățile tale interpersonal. Asigură-te că ai întregul pachet și fii sincer și captivant în prezentarea ta. În cele din urmă, demonstrează-ți interesul și angajamentul pentru job, infățișându-te ca fiind un posibil candidat valoros și potrivit pentru postul respectiv.